ΔΑΠ-ΝΔΜΚ

Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία-

Νέα Δημοκρατική Μηχανικών Κίνηση

Τηλ: 3817227, Φαξ: 3842210

  Αθήνα, 28 Ιουλίου 2000.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.

 

101 μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ, όλοι προερχόμενοι από τις τάξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προσυπέγραψαν την ίδρυση μιας νέας ιδιαίτερα δυναμικής και φιλόδοξης  προσπάθειας στο χώρο των μηχανικών.

 

Την  ιδρυτική διακήρυξη της νέας αυτής παράταξης, με την ονομασία ΔΑΠ-ΝΔΜΚ, που δόθηκε  χθες στην δημοσιότητα υπογράφουν μεταξύ των άλλων δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο  Γιάννης Παπαδόπουλος βασικός πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας, αλλά και o Δήμος Κατσιγιάννης, καταδεικνύοντας με σαφήνεια την ενότητα στον χώρο της νεότερης και άφθαρτης νέας γενιάς μηχανικών, με κοινό  στόχο και φιλοδοξία  να προσδώσουν  αέρα φρεσκάδας και μια νέα λογική συνδικαλιστικής και ευρύτερα πολιτικής δράσης στην δύσκολη προσπάθεια της φιλελεύθερης παράταξης στον χώρο των μηχανικών αλλά και ευρύτερα.

 

Μαζί υπογράφουν την διακήρυξη 16 νυν εκλεγμένα μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και άλλων Πανελλήνιων Επιστημονικών Συλλόγων, μεταξύ των οποίων ο  Γιάννης Θεοδωράκης μέλος του Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ και από τους πρωτεργάτες της κίνησης, και οι Τζακόπουλος Σάκης, Γιαμπουράς Μανώλης, Αποστολής Νίκος, Πετρίτσης Γιώργος όλοι εκλεγμένοι στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ., καθώς και το μέλος της ΔΕ της ΔΚΜ Καραχάλιος Δημάτρης ο πρόεδρος του συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Χάλαρης Χρήστος και ο Γ.Γ του Πανελλήνιου Συλλόγου Τοπογράφων Ακριτίδης Χρόνης. 

 

Παράλληλα την κίνηση προσυπογράφουν 7 μέλη της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, το μοναδικό μέλος μηχανικός του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ ο Γιώργος Χατζηδημητρίου και οι Παπατζανής Γιάννης, Στασινός Γιώργος, Παπασταματίου Παναγιώτης, Γεωργιλάς Θάνος, Κοντακτσής Σταύρος και  Παπαχρήστου Χρόνης, καθώς και 30 περίπου τον αριθμό πρώην μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.

 

Στις αξιοσημείωτες τέλος υπογραφές -με την έννοια της ενότητας και της ευρύτητας της αποδοχής της κίνησης-  είναι και οι Σπύρος Σταυρίδης, γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ την περίοδο 90-92, μη ενεργό στέλεχος από τότε μέχρι σήμερα όλων των διαδικασιών, ο Γιώργος Στεργίου υποψήφιος παλαιότερα πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο Μπάμπης Γιαννόπουλος, ηγετικό άλλοτε στέλεχος της Πολιτικής Άνοιξης που πρόσφατα επέστρεψε μαζί με άλλα στελέχη της ΠΟΛΑ στην ΝΔ και υπεύθυνος των οργανώσεων Περιφέρειας της ΟΝΝΕΔ την περίοδο 89-92, ο Νίκος Πευκιανάκης υπεύθυνος ΔΑΠ-Θεσσαλονίκης στο τέλος της δεκαετίας του 80, ο Σπύρος Βεργίνης πρώην υπεύθυνος της ΔΑΠ Πάτρας, ο Γιάννης Μαχαίρας πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα μέσα της δεκαετίας του 90, και ο Γιώργος Σπίνος δημοτικός σύμβουλος σήμερα του Δήμου Καλαμάτας.

 

 

Ιδρυτική διακήρυξη ΔΑΠ-ΝΔΜΚ 27-7-2000.

 

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ 26 χρόνια μετά το ξεκίνημα της ιστορικής και θρυλικής πια ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, κάποιοι με γκρίζα μαλλιά μα και οι νεότεροι ΔΑΠΙΤΕΣ μηχανικοί πλέον, για να διατρανώσουμε την βούληση μας να βρεθούμε ξανά όλες οι γενιές μαζί, με στόχο να δώσουμε τον αγώνα των ιδεών και των αρχών μας, τούτη την φορά για να κερδίσουμε καταρχήν την κοινωνία των συναδέλφων μας μηχανικών, και ευρύτερα για να ορθώσουμε ένα σημαντικό πλέγμα αντίστασης μα και πρότασης ταυτόχρονα στην παραπαίουσα και βαθιά διαβρωμένη ελληνική πολιτεία.

 

Μας προσβάλει και μας πονά η οικονομική εξαθλίωση της πλειοψηφίας των ελλήνων μηχανικών, μας προσβάλει και μας πονά το ατέλειωτο προσωπικό αλισβερίσι και οι διαδρομισμοί, μας προσβάλει και μας πονά η άβουλη παρουσία των εκπροσώπων των μηχανικών   στο ΤΕΕ.

 

Aκόμη μας εξοργίζει, μας προσβάλει και μας πονά η αυταρχική πολιτική βούληση των σήμερα κυβερνώντων, πολιτική που εκφράζεται και αποτυπώνεται σε μια σειρά από ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό, αλλά και το εκπαιδευτικό, ζητήματα που άμεσα επιδρούν στην επαγγελματική πορεία των μηχανικών.

 

Και το κυριότερο μας προσβάλει και μας πονά η εγωκεντρική, αλαζονική και εν τέλει επικίνδυνη αντίληψη  του ανθρώπων του σημερινού καθεστώτος πλέον, που ορίζεται στο βαθιά ποδοσφαιρικό  ‘’εμείς δεν έχουμε μάθει να χάνουμε, δεν κάνουμε πίσω.’’

 

Ε, λοιπόν φτάνει, έως εδώ. Εμείς στοιχιζόμαστε και δηλώνουμε τώρα παρόν, βάζουμε πλάτες, έτοιμοι για αγώνες που ξέρουμε να δίνουμε, έτοιμοι - για να διαψεύσουμε και τον πρωθυπουργό - να αναμετρηθούμε, γιατί είναι εν τέλει ζήτημα αυτοσεβασμού και προσωπικής αξιοπρέπειας.

 

Πιστοί λοιπόν στις φιλελεύθερες -πρώτιστα κοινωνικά - αρχές μας,  τις ιδέες και τα οράματά μας, που τσαλαβουτώντας προσπαθούν να ασπαστούν οι σήμερα κρατούντες, και που δικαίωσαν γενιές και γενιές Δαπιτών, με την ίδια ποιότητα που  φίλοι μα και αντίπαλοι από τα φοιτητικά χρόνια μας αναγνώριζαν, ξεκινάμε σήμερα ελεύθεροι από εξαρτήσεις, αποφασισμένοι και ενωμένοι, μια γροθιά,  επιδιώκοντας την σύνθεση  και την συναίνεση που θα εκφράζει την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στο χώρο των μηχανικών, με πρώτο στόχο μας τις εκλογές του ΤΕΕ που σύντομα θα πραγματοποιηθούν.

 

Η ΔΑΠ-ΝΔΜΚ, η Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία-Νέα Δημοκρατική Μηχανικών Κίνηση, όλοι εμείς οι παλιοί Δαπίτες είμαστε εδώ, και καλούμε όλους τους μηχανικούς να πλαισιώσουν τον αγώνα μας.